PVC íj

Az oldal még hiányos, a tartalom folyamatosan bővül

Információ

2016. március 22. 19:49 - dgLaci

PVC íj?

 

Igen, kedves Látogató. A cím helyes.

Az íjak SCH 40 PVC csőből készülnek. Elég erősek, nincs szükség egybedugni egy nagyobb és egy kisebb átmérőjű csövet. Meglepően erős, gyors, ellenálló, igényes külsejű, ámde igénytelen íjakat lehet egy szimpla PVC csőből legyártani.

Az áráról nem is beszélve. Amennyiben van otthon ideganyagod, vagy megfelelő köteled az ideg helyettesítésére, működő íjat tudsz varázsolni maximum 5000 Forintból. Hat íjat tudsz legyártani egy "igazi" árából.

 

Mi az az SCH 40?

 

pvc-pipe.jpg

Az SCH 40 egy szabvány neve. Körülbelül 3 mm falvastagságú, fehér PVC cső. Kizárólag ebből az alapanyagból lehet íjat készíteni.

Talán hever otthon néhány darab szürke színű PVC csöved az ősidőkből, hasonló falvastagsággal. Ezeket ma már nem gyártják, illetve nem forgalmazzák. Ha eddig a hasznukat kerested, most megtaláltad: remekül lehet rajtuk gyakorolni az íjkészítést, hiszen ugyanúgy viselkednek melegítés hatására, mint az SCH 40 csövek.

Ámde! Megbízhatatlan íjat adnak.

(Majdnem) saját káromon tapasztaltam meg, mennyire nem érdemes játszani vele. Egy kellemes, 30 fontos magyar íjat készítettem belőle, jópár lövést leadtam vele, míg végül felrobbant a kezemben. Legalább húsz, ha nem több darabra repült szét az udvaron az utolsó lövés közben. Szerencsére sem engem, sem senki mást nem találtak el a darabjai.

Az esetből megtanultam, hogy soha többet ne nyúljak az őskőkori szürke csőhöz, mint íj alapanyaghoz.

 

Hogyan készül?

 

A technika alapja az, hogy felmelegítjük a csövet, ezáltal lággyá és formázhatóvá válik. Ezután két deszka között bizonyos mértékig ellapítjuk. Így a kerek csőhöz képest megnöveljük a tartósságát és a hatékonyságát is, és még jobban is hasonlít egy íjra a végeredmény.

 

Remekül hangzik, de nincs kedvem barkácsolni

 

Gond egy szál se! Lépj velem kapcsolatba, és elkészítem az íjadat a saját ízlésednek megfelelően.

Ha mégis megjött a kedved az íjkészítéshez, válaszd a Szerszámok menüpontot, és máris tovább informálódhatsz az íjkészítés mikéntjeiről.

komment
süti beállítások módosítása