PVC íj

Az oldal még hiányos, a tartalom folyamatosan bővül

Szerszámok

2016. március 22. 20:49 - dgLaci

Ezen az oldalon találhatod meg az íjkészítéshez szükséges eszközöket.

 

Hőlégfúvó

Nem elengedhetetlen eszköze az íjkészítésnek, de ezzel a legegyszerűbb dolgozni, ha a cső melegítéséről van szó. 4-5000 Forintért már kapható, de ha nem akarsz rá költeni, akkor a gáztűzhelyed felső lángjával, vagy akár tábortűzzel is helyettesíthető. Lánggal melegítés esetében azonban fokozottan ügyelni kell, hogy a cső ne égjen meg, mert az gyenge pontot jelent az íjon, ahol nagy valószínűséggel el fog törni.

Deszkák

Három darab deszka. Sima, hétköznapi deszkákra lesz szükséged, amelyek legalább 2 cm vastagságúak, és nagyjából másfél méter hosszúak.

Sikerült már vékonyabb deszkával is íjat gyártanom, de mivel viszonylag nagy erőt kell rá kifejteni, hogy ellapítsa a meleg csövet, a nagyobb vastagság megakadályozza a deszkát az elhajlástól, így az íjat az egyenletlen elvékonyodástól.

Az egyik deszkát nem kell bántani, ezt egyáltalán nem is kötelező használni, szintén csak a munkamenetet könnyíthetjük meg vele.deszka2.PNG

A másikba viszont 2 csavart kell hajtanunk, amelyeket lehetőleg úgy oldjunk meg, hogy később állítható legyen, mennyire lógnak ki a fából. Ezek lesznek a távtartóink. Így amikor lenyomjuk a felmelegített csövet, az a csavarral beállított vastagságtól egészen nulláig egyenletesen vékonyodik el, így a hosszanti keresztmetszete lejtő/ék/háromszög alakú lesz.

A harmadik deszka nem az íj, hanem az ideg elkészítésében segít. Az sem baj, ha ezdeszka3.PNG hosszabb, mint másfél 
méter, ugyanis legalább az ideg hosszúságát ki kell adnia. Az egyik végébe két csavart hajtunk, és ott is hagyjuk 4-5 centimétert kilógva, itt lesz a fix pontunk. A fix ponttól 1 méterre lyukat fúrunk, majd ezt 2 centiméterenként megismételjük. Az egyik furatba rögzítsünk egy csavart anyával, úgy, hogy az is kilógjon 4-5 centiméterre a deszkából, majd egyet a következő furatba is. Ezzel gyakorlatilag készen vagyunk, a szabadon mozgatható csavarok helyének változtatásával tetszőleges hosszúságú ideget készíthetünk.

Gyorsszorító

Szintén nem kötelező eszköz. Csak sokat segít a munkában. Itt jön képbe az első deszka, amihez eddig hozzá sem nyúltunk. Ha van otthon két szorítód, akkor a távtartós és a sima deszka közé fogathatod a meleg csövet, és összenyomhatod a szorítókkal, amíg ki nem hűl.

Teljesen jó, ha a padlóra fekteted a csövet, és a távtartós deszka ráhelyezése után rátérdepelsz vagy ráállsz, de így sokkal egyszerűbb dolgozni.

Fűrész és reszelő

A reszelő ajánlott, a fűrész kötelező eszköz. Ha az íj szarvait ki szeretnéd alakítani, nem csak téglalap alakúra hagyni, akkor nem árt, ha kéznél van egy kisebb méretű fűrész. Az ideg beakasztóját pedig muszáj kivágnod valamivel (ehhez használom a láncfűrész reszelőt, mert kör keresztmetszete van, de a sima fűrész is megfelel), de ha itt járunk, a csövet is hosszra kell vágnod.

Egyéb eszközök, anyagok

Forró ragasztó, mérőszalag, alkoholos filc, kesztyű, vastag rongy (pl. edényfogó), műbőr, ideganyag (B50 Dacron) vagy paracord, bandázscérna, méhviasz, kültéri latex festék, csiszolópapír, Tesa, cipőfény, lakk spray.

 

Ha már tűkön ülsz, hogy megtanuld az íjkészítés alapjait, válaszd az Íjak menüpontot, ahol ezt megteheted.

komment
süti beállítások módosítása